Beschrijving werking ozon installatie.
 
Het water wordt via een nautilus 6000 ( 5 ) via een 50mm leiding ( 8 ) boven in de reactor gepompt ( a ) 
 
Via een 63 mm doorvoer in de bodem ( b ) wordt het water via leiding 6 teruggevoerd naar de vijver/filter.
 
Een luchtpomp Secoh 50 blaast lucht in de leiding, door kogelkraan 3 te knijpen wordt een bepaalde hoeveelheid lucht via de generator ( 1 ) geleid (de overige hoeveelheid lucht gaat rechtstreeks de reactor in) en van daaruit komt de ozon tezamen met de resterende lucht in leiding c. Deze leiding loopt in de reactor tot 10 cm boven de bodem, de ozon en lucht verlaat deze leiding via een viertal geharde luchtuitstromers ( 7 )
 
De eventueel aanwezige restozon verlaat het systeem via een restozon vernietiger ( 4 ).
 
Een redoxmeter regelt de generator, als de ingestelde waarde is bereikt slaat de generator af maar blijven de water en luchtpomp doordraaien, hierdoor blijft er doorstroming van het water en blijft de toevoer van lucht doorgaan.


 
  
  
   
 Klik op de afbeelding voor een vergroting
 
 
Maten van het systeem.
 
Hier is gekozen voor een pvc pijp met een lengte van 130cm en een diameter van 25 cm.
 
De voet bestaat uit een pvc plaat van 35cm x 35cm x 4cm, hierin is een cirkel gevreesd van 25cm waarin de pijp is verlijmt. Tevens is in deze plaat een doorvoer van 63mm gevreesd tbv de water terugvoer.
 
De deksel bestaat uit een zelfde plaat als de voet, hierin zijn drie gaten gevreesd, 1 van 50mm voor de water aanvoer 1 van 32 mm voer de aanvoer van lucht en ozon en 1 van 5omm voor de restozonvernietiger.
 
Tussen het deksel en de reactorpijp is een rubberen afdichtring geplaatst.
 
De voetplaat en het deksel zijn door lange draadeinden, waaromheen 32mm pvc pijp is geschoven, aan elkaar verbonden. Op deze wijze is de afdichtring tussen reactorvat en deksel goed af te sluiten en is het mogelijk het geheel open te maken.
 
De restozon vernietiger bestaat uit een 30cmm lange 110mm pvc pijp welke aan de onder en bovenzijde is voorzien van een deksel, in de onderzijde is een doorvoer van 50mm geplaatst welke aansluit op de 50mm doorvoer in het deksel van het reactorvat, aan de binnen zijde van de restozonvernietiger is op de doorvoer welke op het reactorvat is aangesloten een geperforeerd buisje geplaatst welke moet voorkomen dat actieve kool niet in de reactor valt.
 
In de deksel is een 12mm buisje geplaatst welke de lucht laat ontsnappen.
 
In het 50mm pijpje tussen de reactor en de restozonvernietiger is een ontluchter geplaatst, deze laat wel de lucht door maar gaat op het water drijven, mocht dus de waterstand in de reactor te hoog worden dan voorkomt deze ontluchter dat er water in de restozonvernietiger komt.
 
De reactor staat op pootjes van 10 cm, dit om de leiding van de retour plaats te geven.